Het geheim van een goede oogst

gezond en smaakvol conserveren

Mijn inmaak logboek
print

Recept

13-09-2021
Rijpe tomaten fermenteren

De tomaten in de kas geven rijke oogst. Wat we niet opeten of weggeven gaan we ook dit jaar weer laten fermenteren. Het zijn alle tomaten door elkaar.

Het loopt moeilijk met de planning want ik kan niets meer in de vriezer doen en er moet ook ruimte gemaakt worden in de vriezer. Ik denk dat ik de fermentatie daarom maar in een paar stappen moet doen in de hoop dat het allemaal goed uit pakt.

Ingredienten

ingredient aantal eenheid opmerking
rijpe tomaten
20.00
KG Kilogram
zeezout
30.00
G Gram

Stappen

vlgnr stap beschrijving
1
grof gesneden ontdooide tomaten uit vriezer

7 sept : Er zit 6 kilo tomaten in de vriezer. Die laat ik ontdooien in een 20 liter gesloten emmer. Daar voeg ik 30 gram zout bij.

2
4 kg tomaten toevoegen

8 sep: 4 kilo verse tomaten grof snijden en bij de ontdooide tomaten voegen. Alles dagelijks 2 keer roeren. Na de derde dag staat de deksel voor het openen flink bol. Ik vervang de deksel door een deksel meteen wartel voor de slang van het watwerslot.  Als waterslot gebruik ik een wartel van een electradoos waarin ik een 6 mm slangetje vastzet zodat die boven de pulp blijft. Het andere uiteide steekt in een fles met water waaraan sulfiet is toegevoegd.

3
2 kilo tomaten toevoegen

13 sep: Vandaag voeg ik nog eens 2 kilo grof gesneden tomaten toe aan de emmer. Omdat alles flinke bubbelt en borrelt voeg ik geen zout toe. Ik verwacht dat de goede microben nu in zo grote getale aanwezig zijn dat ze eventuele slechte uit de nieuwe toevoeging vernietigen.

4
4 kilo tomaten toevoegen

21 sept Nog eens 4 kg tomaten in stukken gesneden en toegevoegd aan de bubbelende massa.

5
4 kilo tomaten toevoegen

Vandaag nog eens 4 kilo gesneden tomaten in de emmer er bij gedaan

Logboek

datum activiteit
30-12-2022
  1. Het sap gebruiken.
  2. Na een paar keer een fles getapt te hebben van de friszure tomatendrank bottel ik nu de rest Dat zijn 9 flessen. Ik neem elke ochtend een glas van dit sap,
  3. Na een paar dagen went de friszure tomaten smaak maar de geur blijft een raar mengsel dat volgens anderen in het gezin naar kattepis ruikt.
04-10-2021
  1. Nog een keer de pantykous flink masseren zodat die nog het nodige vocht verliest. In totaal is er nog twee liter sap vrijgekomen door het masseren de laatse dagen.
  2. Dit sap gevoegd  bij het sap in het gistingsvat.
  3. Pantykous ongekeerd en de pasta die er in zit opgevangen in ruime bak.
  4. Sausbakjes vullen met de pasta.  Ik gebruik  27 cc sausbakjes om de pasta in te doen.
    1. Ervaring is dat we een half blikje van de commerciele tomatenpuree gebruikten in gerechten hetgeen overeenkomt met ca 25 cc puree
  5. .Ik heb 48 bakjes dat is samen 1300 gram pasta. De bakjes gaan in een grote plastic zak de diepvries in.
30-09-2021
  1. Dagelijks roeren zodat de witte kaam mooi gemengd blijft met de pulp.
  2. Pulp door pantykous gieten en het sap opvangen in schoon gistinsvat.
  3. 20 liter emmer klaarzetten.
  4. Daarop een kraag van 15 cm (die ik uit een amdere emmer heb gesneden) en daarop de emmerzeef. (weer een 20 liter emmer met gaatjes in de boden en de onderste 10 cm).
  5. Pantykous ophangen aan stok in 20 liter emmerzeef. De pantykous dagelijks vocht uitmasseren .
  6. Het sap in het gistingsvat afsluiten met waterslot en dagelijks even de kaam er door roeren.
27-09-2021

De gedroogde velletjes en pitten fijngemalen en een kruidenpotje half gevuld met het poeder voor direct gebuik. De rest in afgesloten voorraad pot. Totaal 94 gram gedroogde poeder.

26-09-2021

Pulp 3 keer door passeerzeef gedraaid. Eerst de grove zeef, daarna middel en tenslotte de fijne zeef. De pitjes en zaden gedroogd in de oven op 60 graden.

De pulp weggezet in gistingsemmer met waterslot

Ik vind het leuk dat je contact met me opneemt over mijn ervaringen bij het conserveren. Ik ga je commentaar zeker ter harte nemen.

Tips  of opbouwende kritiek hoor ik graag.

Als je negatief commentaar hebt ook goed, maar motiveer het dan wel netjes zodat ik er wat van kan leren.

2000 Karakters over
security image

  • 20200822_162303.jpg
  • 20200822_182821.jpg
  • 20200822_210702.jpg
  • DSC01631.JPG
  • DSC01633.JPG
  • DSC01653.JPG
  • DSC01659.JPG
  • DSC06876.JPG
  • DSC06882.JPG
  • DSC07021.JPG
  • DSC08164.JPG
  • DSC08177.JPG
  • DSC08434.JPG
  • DSC08699.JPG
  • DSC09439.JPG