Mijn inmaak logboek

Recept

03-07-2021
Braam ZwarteBes Pioen Wijn 20210701

Uit de diepvries komen elk 3,5 liter bramen en zwarte bessen. Er licht ook nog een zakje met ca 2 liter vlierbessen.

Ik laat de bessen ontdooien en roer  2 keer per dag alles goed door.

Na 3 dagen begin ik het door de roerzeef te roeren. Eerst door grove zeef en daarna door de fijne zeef.  Dat geeft ongeveer 7 liter sap met  fijne vezels.  Het was de bedoeling om er siroop van te maken, maar toen ik na één dag controleerde bleek het volop te gisten. Daarop heb ik een pot pioenbloesem in een pantysok gedaan en in het sap te hangen.  Gedurende 3 dagen twee keer per dag roeren. Over het algemeen  lees ik dat er een zelfde hoeveelheid water bij het sap wordt gedaan. Dat doe ik nu ook met  8 liter water en daarin 2 kilo suiker.

 

Ingredienten

ingredient aantal eenheid opmerking
Diepvries bramen
45.00
L Liter

Laten ontdooien in gistingsvat

diepvries zwarte bessen
45.00
L Liter

Laten ontdooien in gistingsvat

gedroogde pioenbloemblaadjes
100.00
G Gram
suiker
2.00
KG Kilogram
vliebessen uit diepvries
2.00
L Liter

Laten ontdooien in gistingsvat

water
8.00
L Liter

Stappen

vlgnr stap beschrijving
1
Ontdooien en mengen

Voeg de vruchten uit de diepvries samen en zodra het ontdooid is dagelijks twee keer doorroeren zodat een wilde gisting ontstaat. Door opkoken zal eventuele alcohol verdampen en gist weer afsterven en houd ik een mooie siroop over denk ik.

2
persen

Voor het persen kies ik de methode van een roerzeef. Eerst met grove mazen en daarna met fijne mazen. Het is veel werk dat veel geduld vergt. Het resultaat is een nectar achtig sap dat ik onder deksel nog een nacht weg zet omdat het laat is en vanavond geen kans is om het sap in te koken.

3
Pioenblaadjes toevoegen

Het sap is ontstuimig aan het gisten en daarom neem ik een pot gedroogde pioenbloem blaadjes  doe die in een oude pantykous en hang die in het sap. Twee keer per dag roeren en de de pantykous uitpersen

4
Suikerwater maken

Om 8 liter water voldoende zoet te maken voor een wijn van 13% is 1980 gram suikwer nodig. In warm water los ik de suiker op. Na afkoelen samen met het sap in een 20 liter gistingsvat. De pioenbaadjes uitpersen en verwijderen.

Logboek

datum activiteit
01-07-2022

21 flessen gebotteld. Sg 995, zuur 8 g/liter

11-03-2022

Door de Isolatie van de zolder lange tijd laten rusten, Vandaag gemeten.

CassisBramenPioen 20210714 20220304

Bij het begin van et hevelen kwam er al dik bezinksel mee door de hevel. Uiteindelijk   bleef  er ruim ca 1 cm bezinksel onderin het gistingsvat achter.

14-07-2021

Meten: alcohol 11,5%,  zuur 10 gr/liter SD 1000

Ik meet het zuur door de most te verdunnen 50 cc naar 500 cc. In het mengsel meet ik 1,1 gr zuur per liter dus totaal 9 * 1,1 geeft 9,9 gr/liter .

CassisBramenPioen 20210714