Mijn inmaak logboek

Recept

24-04-2022
Lindenblad wijn 20220424

emmer jonge zachte bladeen van de linde verzameld. In het recpe zie ik 3 liter voor 5 liter wijn. Het is mij niet duidelijk hoe de maat genmen wordt. Daarom heb ik maar een emmer genomen waarin ik ca 12 liter blad heb dat er losjes in licht. Na het eerst trekken heb ik de emmer met vocht in de vroezer moete zetten omdat het niet lukte dit diorect te verwerken. Na 3 dagen laten ontdooien en verder verwerken.

Ingredienten

ingredient aantal eenheid opmerking
citroen
1.00
St Stuk
gistvoeding
0.00
L Liter
kokend water
5.00
L Liter
linden bladeen
12.00
St Stuk

Bladeren liggen losjes in de grote emmer. Samengedrukt zal dit ongeveer 6 liter zijn.

perssinaasappel
4.00
KG Kilogram
suiker
2.00
TL Theelepel
suoer wijngist
1.00

Stappen

vlgnr stap beschrijving
1
Bladeren kneuzen

De droge bladen zo veel mogelijk gescheurd en g ekneed met de hand.

2
water koken

Grote pan met 5 liter water koken en op de bladeen gieten. Wegzetten zodat alles kan afkoelen

3
persen

Zodra alles voldoende is gekoeld en getrokken de bladeren zo veel mogelijk met de hand uitwringen.

4
citrusvruchten persen
  1. Boen de vruchten schoon
  2. Snijdt doormidden
  3. Pers en voeg het sap bij de most
  4. Snijdt de schillen in grove stukken
  5. Doe de schillen bij de most
4
Suiker toevoegen

Roer 2 kilo suiker dor de most

5
gist en gistvoeding
  1. Roer een halve theelepel voeding door de most.
  2. Laat een half uurtje staan.
  3. Voeg  de gist toe.
  4. Vul de emmer af met water (tot ca 5 cm onder de rand)
  5. Zet deksel op de emmer en roer twee  keer per dag

Logboek

datum activiteit
29-04-2022

Alles is ontdooit en ik giet het nog even door een zeef zodat de laatste grove delen zijn uitgezeefd. Sinaasappel, citroen gistvoeding en gist toegevioegd. Afgevuld met water.

27-04-2022

Emmer uit vriezer en laten ontdooien

25-04-2022

Pulp geperst. Omdat er vandaag helaas geen tijd is om verder te gaan het geperste vocht in een emmer in de vriezer gezet.

24-04-2022

Grote emmer bladeren en topjes geplukt, Bladeren egscheurd en gekneusd met de hand. Kokend water opgieten en laten trekken.